Exporturile și importurile de vinuri la nivel mondial

Exporturile și importurile de vinuri la nivel mondial au crescut în mod constant începând cu anul 2000, deși au scăzut ușor în 2012. În termeni reali (corectați cu inflația), se pare că valoarea vinului a scăzut. Vinificatorii câștigă mai puțin astăzi decât o făceau în ​​2000. Franța este cel mai mare exportator ca valoare iar Italia ca volum. Marea Britanie și SUA sunt cei mai mari importatori.

Imaginea comerțului global (comerțul internațional de vinuri) este un pic mai complexă decât tendințele din zona viticolă, producția de struguri, producția de vin și consumul de vin.
Comerțul este în creștere, dar valoarea ar putea scădea

Comerțul internațional de vinuri a înregistrat o creștere constantă din 2000, cu excepția  lui 2008 și 2009. Să ne uităm atât la valoare cât și la volumul

Valoarea comerțului mondial de vinuri a crescut de la 13,8 miliarde de euro în 2000 la 25.3 miliarde de euro în 2012, o creștere de 84%. Aceasta este o creștere anuală în valoare de 5,2%.

Măsurată în volum, creșterea a fost mai lentă. În 2012 am văzut chiar o scădere în comerțul mondial cu vinuri de la 10073 Mhl în 2011 la 9,903 în 2012, sau -1.7%. Parerea mea ar fi c[ ușoara scădere în 2012, nu este începutul unei încetiniri sau a unei tendințe de scădere. Pare mult mai probabil ca acesta este pur și simplu rezultatul unei cantități extrem de reduse de vin produse în 2012. Recolta mică din 2012 ar fi putut cu greu să aibă un impact semnificativ asupra comerțului în același an, așa că, probabil, are o altă explicație.

În perioada 2000-2012, volumul a crescut de la 60.1 milioane de hectolitri la 99 milioane de hectolitri în 2012, o creștere de 63%. Aceasta este o creștere anuală de 4,2% a volumului de vinuri comercializate în perioada de referință.

O concluzie este evidentă: valoarea unitară a vinului a crescut: de la 2,27 euro pe litru în 2000 la 2.55 euro / l în 2012, o creștere de 12,3%.

Acest lucru este egal cu o creștere anuală a prețului per litrul de vin de doar 1%. Pentru a ști exact cum să interpretezi acest lucru ar trebui să te uiți la detalii precum: țară care a exportat, cât de mult și care a fost rata inflației. Dar se pare însă că valoarea unitară a vinului tranzacționat, corectat cu inflația, a scăzut. Producătorii de vinuri au primit mai puțini bani per litru astăzi, în termeni reali, decât au primit în 2000!

În formă grafică:

comertul international cu vinuri in perioada 2000-2012
Comerțul mondial de vinuri “în vrac” este în creștere

Statisticile OIV împart comerțul mondial de vin în: must, vin vrac, vin îmbuteliat și vin spumant. Dar este dificil de știut cum să interpretezi aceste numere.

Începând cu anul 2000 comerțul cu vinuri îmbuteliate a scăzut de la 60% din toate tipurile de vin comercializate la nivel internațional la 55%. În același timp comerțul cu vinuri în vrac a crescut de la 34% la 38%. Schimbări lente dar constante. Acest lucru este exprimat în volum.

imbuteliat vs vrac

Este discutabil cât de utile sunt aceste numere de vreme ce OIV considera “în vrac”, orice este livrat în recipiente mai mari de 2 litri. Acest lucru înseamnă că majoritatea vinurilor bag-in-box sunt considerate ca vinuri “în vrac”. Nu am nici un număr legat de evoluția comerțului cu vin bag-in-box, dar parerea mea este că a crescut în mod semnificativ. Acest lucru face ca ruptura OIV, în vrac vs sticla, sa fie lipsită de sens.

O definiție mai sensibila a vinului “în vrac” ar fi de vin care nu este livrat într-un recipient destinat consumatorului final. Cu alte cuvinte, vinul “în vrac” ar trebui să semnifice mai degrabă vinul care este livrat în container de mare volum și apoi reambalat în recipiente mai mici înainte de a ajunge la consumator. Să sperăm că definiția OIV va evolua.

Acest lucru este în concordanță cu evoluția valorii comerțului cu vin vrac, care a crescut cu 18% în 2012 (din 2011), în timp ce volumul schimburilor comerciale de vin în vrac a scăzut cu 4,2%. (Estimări ale celor mai mari 11 exportatori facută de GTA, elaborata de OeMv și prezentate de către OIV) pe întreaga perioadă 2000-2012 vinul “în vrac”, a câștigat 2% (2 puncte procentuale) în valoare, reprezentând 11%, de la 9%, din valoarea vinurilor comercializate în 2012. Vinul îmbuteliat a pierdut 2% (puncte procentuale), în aceeași perioada, ajungând la 71,5% din valoarea schimburilor comerciale în 2012.

O explicatie plauzibila pentru aceasta este faptul că, comerțul cu vinuri în vrac “real” (ceea ce spun despre definiția vrac de mai sus), care se tranzactioneaza la preturi foarte mici, este în scădere, iar comerțul cu vinuri bag-in-box este în creștere. Vinul bag-in-box este probabil tranzacționat la prețuri semnificativ mai mari decât vinul în vrac “real”. Și, prin urmare, folosind definiția actuală de “în vrac” valoarea este în creștere, deși “adevaratul vin vrac” (vin care va fi reambalat înainte de a ajunge la consumator) nu crește în valoare. Cu toate acestea, aceasta este doar ipoteza mea!

Este necesară schimbarea definiței vinului vrac!
Comerțul cu vinuri spumante este stabil

Este ușor să ne gândim că comerțul internațional cu vin spumant este în creștere. Există o cerere mare pentru șampanie și alte tipuri de vinuri spumante, beneficiind de asemenea de creșterea cererii. Cu toate acestea, această ipoteză este contrazisă de datele OIV.

Cifrele arată o imagine destul de diferita: valoarea comerțului cu vin spumant a rămas stabil 2000-2012. Vinul spumant contabilizează în jur de 17% din comerțul internațional de vinuri.

Mi se pare destul de surprinzător și nu am nicio explicație plauzibila.
Îmbuteliat vs Vrac – valoarea comerțului cu vin

Îmbuteliat vs vrac valoarea comerțului cu vin, sursa: OIV.

imbuteliat vs vrac ca valoare
Cei mai mari exportatori mondiali de vinuri: Franța cu mult înaintea celorlalți, ca valoare

Se vorbește mult despre slăbirea poziției dominate a Franței pe piața globală a vinului și pot exista motive întemeiate pentru ca francezii să fie preocupați. Cu toate acestea, Franța este de departe cel mai mare exportator de vin ca valoare, exportând vin în valoare de 7,8 miliarde euro în 2012, în creștere cu 8,9% față de 2011.

Pe locul al doilea se află Italia, care a exportatoartat vin în valoare de 4,7 miliarde de euro în 2012, în creștere cu 6,5% față de 2011, ceea ce reprezintă 60% din exporturile Franței.

Pe al treilea loc, avem Spania (2,4 miliarde de euro, +6,5%).

Dar, după primele trei avem trei țări din Lumea Nouă: Australia (1,5 miliarde de euro, +6,8%), Chile (1,4 miliarde de euro, + 14,7%) și SUA (1,1 miliarde de euro, +11,5%) (!).

Cei mai mari exportatori de vin din lume (2012, sursa: GTA, OIV, OeMv):

  1. Franța, 7,8 miliarde de euro
  2. Italia, 4,7 miliarde de euro
  3. Spania, 2,4 miliarde de euro
  4. Australia, 1,5 miliarde de euro
  5. Chile, 1,4 miliarde de euro
  6. Statele Unite ale Americii, 1,1 miliarde de euro
  7. Germania, 973 milioane euro
  8. Noua Zeelandă, 767 milioane euro
  9. Argentina, 711 milioane euro
  10. Portugalia, 707 milioane euro
  11. Africa de Sud, 566 milioane euro

Cei mai mari exportatori din lume de vin, după volum de vin exportat, imaginea este foarte diferita (2012, sursa de GTA, OIV, OeMv):

  1. Italia, 2120 milioane de litri
  2. Spania, 1947 milioane de litri
  3. Franța, 1499 milioane de litri
  4. Chile, 751 milioane de litri
  5. Australia, 734 milioane de litri
  6. Africa de Sud, 413 milioane de litri
  7. Statele Unite ale Americii, 401 milioane de litri
  8. Germania, 396 milioane de litri
  9. Argentina, 365 milioane de litri
  10. Portugalia, 339 milioane de litri
  11. Noua Zeelandă, 176 milioane de litri

Este interesant să aruncăm o privire la combinația a acestor două numere: Care este prețul mediu per litru pe care exportatorii de vinuri de top îl ating. Clasament:

  1. Franța, 5,23 euro / litru
  2. Noua Zeelandă, 4,36 euro / litru
  3. Statele Unite ale Americii, 2.69 euro / litru
  4. Germania, 2,46 euro / litru
  5. Italia, 2.21 euro / litru
  6. Portugalia, 2.09 euro / litru
  7. Australia, 2.07 euro / litru
  8. Argentina, 1.95 euro / litru
  9. Chile, 1.86 euro / litru
  10. Africa de Sud, 1,37 euro / litru
  11. Spania, 1.21 euro / litru

Țările cu tradiție in producerea vinului obțin cel mai mare preț per litru pentru vinurile lor, cu Franța cu mult înaintea celorlalte. Unii dintre exportatorii de vin cu tradiție din țările Lumii Noi obțin, de asemenea, preturi foarte bune pentru vinurile lor.

Faptul că Africa de Sud, Chile și Argentina se găsesc în partea de jos a listei este, de asemenea, nici o surpriză. Acestea sunt cunoscute ca fiind exportatoare mari de vinuri în vrac, la prețuri reduse. Australia nu a ieșit încă din liga “vinurilor ieftine în vrac”.

Ce mi se pare surprinzător, este faptul că din cele unsprezece țari de top exportatoare de vin, Spania este țara care, cu o marjă solid, obține cel mai mic preț pentru vinurile sale. Vinurile spaniole sunt achiziționate la doar 1,21 euro per litru, cu 16 cenți mai ieftin decât următorul cel mai ieftin furnizor de vinuri, Africa de Sud. Există oare motive pentru ca producătorii spanioli să fie îngrijorați? Pot fi preocupați de valoarea adăugată. Privind înapoi cu nu mai mult de un an, până în 2011, situația a fost chiar mai rea. În 2011, Spania a primit în medie, doar 0,98 euro pe litrul de vin exportat.
Piața mondială este dominată de cele unsprezece țări mari

Numerele de mai sus acoperă numai unsprezece cei mai mari exportatori. Aceste țări totalizand aproape 90% din valoarea totală a vinurilor exportate și mai mult de 92% din volumul total de vinuri exportate, potrivit statisticilor OIV!
Lumea Veche vs exporturilor din Lumea Nouă

Este interesant de comparat cele cinci țări exportatoare din Lumea Veche cu cele șase țări din Lumea Nouă de pe listele de mai sus. (Din nou, numerele de mai jos iau în considerare numai primii unsprezece exportatori.)
Valoarea exporturilor de vinuri în lume

Lumea Veche:

  • 16,6 miliarde de euro în 2012, cu 7,2% mai mult față de 15,5 miliarde € în 2011
  • 66% din totalul exporturilor mondiale (ca valoare)

Lumea Nouă:

  • 6 miliarde de euro în 2012, cu 11,7% mai mult față de 5,4 miliarde în 2011
  • 21% din totalul exporturilor mondiale

Volumului exporturilor de vin mondial

Lumea Veche:

  • 63 de milioane de hectolitri în 2012, în scădere cu -6.2% față de 2011
  • 64% din totalul exporturilor mondiale (în volum)

Lumea Nouă:

  • 28 de milioane de hectolitri in 2012, in crestere cu 6,4% din 2011
  • 29% din totalul exporturilor mondiale

Atât ca ​​valoare cât și ca volum, țările din Lumea Nouă arată o performanță mai bună a exporturilor decât cei din Lumea Veche.

Cu toate acestea prețul mediu per litrul de vin provenit din Lumea Veche este mai mare: prețul vinurilor din Lumea Veche a crescut cu 14% în 2012 pe când prețurile medii din Lumea Nouă au crescut cu ”doar ” 5%.

Mitul scăderii exporturilor vinurilor franțuzești

Permiteți-mi să adaug un singur lucru despre Franța. Se spune uneori că exporturile de vinuri franțuzești sunt în scădere, uneori, ca o ilustrare a lipsei de talent în marketing.

Acest lucru este greșit. Exporturile de vinuri franțuzești nu sunt într-adevăr în scădere. Exporturile din Franța au crescut de la 5,5 miliarde de euro în 2000 la 7,7 miliarde de euro în 2012, o creștere cu 42%.

Cu toate acestea, există încă un motiv pentru ca producătorii de vinuri franțuzești să fie îngrijorați, deoarece cota de piață a vinului franțuzesc de pe piața mondială a exporturilor de vin este într-adevăr în scădere.
Importurile de vinuri

Țările europene sunt cei mai mari importatori de vinuri, reprezentând 45% din totalul importurilor de vin. America de Nord este al doilea cel mai mare importator, cu 22%, urmata de Asia cu 14%:

importurile de vinuri pe regiuni
Importurile de vin pe regiuni

Importurile de vin pe regiuni, sursa: OIV.

Cei mai mari importatori de vinuri din lume, ca valoare, 2012, milioane de euro:

  1. Marea Britanie, 3944 milioane de euro
  2. Statele Unite ale Americii, 3938 milioane de euro
  3. Germania, 2393 milioane de euro
  4. Canada, 1540 milioane de euro
  5. China, 1229 milioane de euro
  6. Japonia, 1225 milioane de euro
  7. Belgia, 964 milioane de euro
  8. Elveția, 925 milioane de euro
  9. Țările de Jos, 872 milioane de euro
  10. Rusia, 817 milioane de euro
  11. Hong Kong, 806 milioane de euro
  12. Franța, 631 milioane de euro
  13. Suedia, 540 milioane de euro
  14. Danemarca, 498 milioane de euro
  15. Australia, 464 milioane de euro
  16. Singapore, 369 milioane de euro
  17. Norvegia, 318 milioane de euro
  18. Italia, 305 milioane de euro
  19. Irlanda, 247 milioane de euro
  20. Brazilia, 234 milioane de euro
  21. Austria, 207 milioane de euro
  22. Finlanda, 184 milioane de euro

cei mai mari 5 importatori europeni

cei mai mari importatori de vinuri

Importatori de vinuri de top din Europa, sursa: OIV.
Importatori de vinuri de top din Restul Lumii

Importatori de vinuri de top din Restul Lumii, sursa: OIV.
Cine importă vinuri din Lumea Nouă și cine din Lumea Veche?

Este deosebit de interesant să te uiți la ruptura dintre importurile de la producătorii din Lumea Veche și producătorii din Lumea Nouă.

Unele piețe sunt foarte tradiționaliste, în principal, importând vinuri din Lumea Veche:

  1. Germania (80% din importurile din “Lumea Veche”)
  2. Belgia (85%)
  3. Franța (65%, față de 13% “din Lumea Noua” și 21% “din altele”)
  4. Elveția (89%)
  5. Norvegia (83%)
  6. Japonia (77%)
  7. Rusia (63%), etc

Alte țări sunt mai mult orientate catre vinurile producătorilor de vin din Lumea Nouă:

  1. Marea Britanie (30% Lumea Nouă)
  2. Suedia (30%)
  3. Finlanda (34%)
  4. SUA (31%)
  5. Canada (47%)
  6. China (32%), etc

Unele țări chiar importa mai mult de la producătorii de vinuri din Lumea Nouă decât din Lumea Veche:

Irlanda, Australia și Brazilia.

Imaginea nu este întotdeauna ceea ce ar fi de așteptat, nici pentru evoluția 2011-2012.

China este un mare importator de vinuri din Lumea Nouă, 32% din total.
Norvegia este puțin interesată de vinurile provenite din Lumea Nouă, importând 83% din țări din Lumea Veche (față de 12% din Lumea Noua). Suedia, pe de altă parte, este foarte pasionată de vinurile Lumii Noi, totalizând 30% din importurile din Lumea Nouă (vs 62% din Lumea Veche). Contraste curioase între cele două țări care fac, de obicei, lucrurile foarte similar ambele având monopol. Care poate fi motivul?
China și Japonia importă aproximativ aceeași cantitate de vinuri (ca valoare). Fiecare însumând mai puțin de 5% din importurile mondiale.
Importurile Japoniei au crescut mai rapid decât cele ale Chinei în 2012 cu +28% față de +18% ale Chinei.
Danemarca și Hong Kong au fost singurele două țări în care importurile de vinuri au scăzut în 2012 (față de 2011): cu -1.6% și respectiv -11%. În cazul Hong Kong-ului, probabil, aceasta se datorează încetinirii investițiilor în vinuri.

Din aceeasi categorie

No Comments Yet.

Comenteaza acest articol

Your SEO optimized title