Subventii de la UE pentru viile pe pante abrupte

Producătorii de vin cu viile pe pante abrupte din Europa sunt în căutarea de subvenţii speciale şi recunoaşterea din partea Uniunii Europene asupra muncii suplimentare necesare.

Vii precum acestea din Lombardia, din prajma Casa Negri, ar putea să beneficieze de pe urma unei astfel de propuneri.

Viile de pe pante cu un gradient de cel puţin 30% ar trebui să se bucure de sprijin special ori, in caz contrar, ar putea să dispară, afirma Assembly of European Wine Regions (AREV).

Delegaţii din 12 regiuni au participat la întâlnirea organizată de AREV, Steep Slope Viticulture Comission (Comisia viticultorilor de pe pantele abrupte), la sfârşitul lunii ianuarie pentru a discuta o propunere formală. Printre regiuniunile reprezentate se numără Alsacia şi Rhone-Alpes din Franţa, Bade-Wurtember şi Rhineland-Palatinate din Germania, Styria din Austria, precum şi Lombardia, Piemont si Trentino din Italia.

Se estimează că între 20 şi 30 de regiuni viticole din Europa au o densitate relativ mare a pantelor, partea mecanică fiind greu de îndeplinit, cultivarea fiind mai laborioasă.

Dominique Janin, secretar-general adjung al AREV, a spus celor de la Decanter.com că multe dintre aceste regiuni se luptă pentru a păstra vii istorice, în special în zone precum Savoieand si Beaujolais.

„Există diferenţe majore de cost de intretinere între vii de acest fel şi cele de pe pământ mai neted, ne facem griji că va deveni din ce în ce mai dificil să îi convingem pe producătorii de vin să continuie protejarea viilor după ce drepturile de plantare vor fi mai permisive (în UE) în 2016”, a spus Janin.

„Ne îndreptăm atenţia către Comisia Europeană şi Parlamentul European pentru ne oferi siguranţă în Politica generală de agricultură, permiţând producătorilor de vin să aplice direct pentru sume de bani sau alte măsuri şi pentru a se lua în considerare şi alţi factori precum o indicaţie pe eticheta vinului pentru a evidenţia caracterul special al acestor vinuri.”

Janin a adăugat, „Toate aceste zone abrupte au anumite trăsături de neînlocuit, şi mai mult decât orice au nevoie de ajutor pentru a asigura metodele de lucru pe soluri precum terasă sau ziduri de piatră uscată – ambele fiind greu de întreţinut,financiar vorbind.”

Din aceeasi categorie

No Comments Yet.

Comenteaza acest articol

Your SEO optimized title