Cat timp rezista vinul?
Aceasta este o intrebare foarte interesanta si una care merita un raspuns mai elaborat. Intrebarea este interesanta nu din prisma a ceea ce intrebam, ci mai degraba a ceea ce implica.
Vinul se va pastra pana cand sigiliul este rupt iar vinul este consumat sau evaporat, dar presupun ca adevarata intrebare este: Cat de mult se imbunatateste vinul si cat ramane la acel “platou sau maturitate”?
Raspunsul este dificil, deoarece practic fiecare vin are o curba de maturare proprie, dar raspunsul scurt este ca: cele mai multe vinuri sunt bune atunci cand sunt lansate si poate se pot imbunatati peste un an sau trei.
Vinuri celebre de colectie – Grand Bordeaux, Burgundia, Barolo – au nevoie de timp petrecut in pivnita, sa zicem intre 10 si 20 de ani, inainte de a lovi platourile lor. Ele raman acolo, la sau aproape de varf, pentru inca 10, 20 de ani.
Exista atat de multe variabile incat e greu sa furnizezi un raspuns satisfacator, desi atunci cand esti in dubiu opteaza mai de graba pentru un vin tanar. Daca vinul vi se pare prea tanar, exista intotdeauna decantorul.