Ce sortiment de vin te imbata mai repede?
Am primit aceasta intrebare mai des decat ati putea crede, iar raspunsul ar putea fi surprinzator. Primul raspuns ar fi “ vinul cu cel mai mare continut de alcool”, corect? La urma urmei, alcoolul este cel care te imbata, cu cat mai mult cu atat mai bine.
Ei bine,ceea ce ne imbata de fapt, este rata la care consumul de alcool depaseste capacitatea organismului de a metaboliza alcoolul. Combinatia dintre alcool si usurinta de al consuma este raspunsul correct. Indiferent de continutul de alcool, daca un vin este greu de baut, nu te vei imbata rapid.
Desigur, sampania, sau vinul spumant, este cel mai bun raspuns aici. Nu datorita continutului ridicat de alcool (majoritatea au in jur de 12.5%), nici pentru usurinta cu care se consuma, ci mai degraba datorita bulelor! Studiile au aratat ca dioxidul de carbon din vinul spumant mareste viteza de absortie a alcoolului in sange. Poate e datorata presiunii create in stomac si intestine. Nu sunt sigur, dar numeroase studii au verificat acest lucru.