Cel mai bun vin frantuzesc de care nu ai auzit pana acum

A fost savantul englez George Saintsbury cel care a scris în lucrarea sa clasică din 1920 “Notes on a Cellar-Book”, că el a procedat cu vinul precum a făcut cu cărțile, întotdeauna a încercat să navigheze de la cunoscut spre necunoscut.

Desigur, cu toții avem favoritele noastre – „château-urile” sau „estate-urile” la care ne întoarcem în fiecare an, având siguranța că vinificatorul nostru favorit va produce din nou un „vintage” pe care să-l savurăm. Dar este intrigant ca din când în când să te abați de la drumul bătătorit și să cauți vinuri care nu au găsit încă popularitatea la scară largă, vinuri care te învăluie cu o abundență de arome și-ți reaprind pasiunea de a descoperii.

Regiunea Jura din Franța, amplasată la poalele Munților Jura dintre Elveția și Burgundia, este unul dintre acele drumuri mai puțin frecventate. Cu o serie de sate în frunte cu orașul alpin Arbois, Jura are un peisaj dominat de văi abrupte și zone mari de pădure deasă populat[ de molizi, care sunt folosiți pentru a afuma specialitățile culinare din regiune -inclusiv șuncă afumată și cârnații- cât și pentru a realiza cutiile pentru brânză cremoasă “Mont d’Or”, cunoscută și sub numele de “Vacherin du Haut-Doubs”.

Regiunea Jura

Am intalnit prima data aceste vinuri în casa unui importator de vinuri din regiunea Beaune, care după o lungă zi de degustări a apărut cu o sticlă a celui mai faimos vin frantuzesc din regiune, Vin Jaune. Cu o culoare profund galbenă și o notă de alune, fum și cireșe -a fost sublim- s-a potrivit de minune cu cealaltă brânză faimoasă din regiune, “Comté”.

Comté

Desi mici, există doar 2.100 de hectare, viile acoperă aproximativ aceeași suprafață ca Margaux în Bordeaux. Mulțumită scriitorului Wink Lorch, acum avem un ghid (“Jura Wine”) al regiunii. Cele cinci soiuri de struguri cultivate în principal în Jura -Chardonnay, Pinot Noir, Savagnin, Poulsard și Trusseau- produc cinci stiluri diferite: spumante sau “Crémant”, roșii și rose, alb, “Vin Jaune” și “Vin de Paille”, un vin dulce încântător.

Plantatie Jura

  “Este intrigant ca din când în când să te abați de la drumul bătătorit și să cauți vinuri care nu au găsit încă popularitatea la scară largă”

Vinurile roșii sunt cele care mi-au aprins imaginația. Produse din Poulsard, Trousseau și Pinot Noir, ele sunt de culoarea teracotei. Pale și delicate, puteți vedea chiar prin ele dacă le țineți în lumină. Mirosindu-le iți dezvăluie caracteristicile picante și o ușoară notă de fruct roșu, precum afinele. Dar, odată ce ai sorbit, ele nu se aseamănă cu nimic din ce am gustat vreodată. Ar putea fi descrise ca vaporoase. Vinurile albe, pe de altă parte, au o aciditate mare. Cele mai bune sunt comparabile cu cele din Burgundia. Aceste vinuri sunt ezoterice și nu sunt ușor de găsit, dar “Domaines Baud”, “Pignier”, “Tissot”, “Daniel Dugois”, “de la Touraize”, “de la Pinte”, “Rijckaert”, “Claude Charbonnier” și “Champ Divin” merită să fie căutate.

No Comments Yet.

Comenteaza acest articol

Your SEO optimized title