Clasificari ale vinurilor
Clasificările la vinuri spumante, conform UE, sunt următoarele:
– Brut Natural sau Brut Zero (mai puțin de 3 grame de zahăr pe litru)
– Extra brut (mai puțin de 6 grame de zahăr pe litru)
– Brut (mai puțin de 15 grame de zahăr pe litru)
– Extra Sec sau Extra Dry (12 până la 20 grame de zahăr pe litru)
– Sec (17 până la 35 grame pe litru)
– Demisec (33 până la 50 grame de zahăr pe litru)
– Dulce (mai mult de 50 grame de zahăr pe litru)
In functie de acumularea zaharurilor, vinurile linistite (ne-efervescente) se impart in:
– Vinuri seci – cu un continut cuprins pana la 4,0 g/l inclusiv
– Vinuri demiseci – cu zahar intre 4,01 g/l si 12 g/l
– Vinuri demidulci – cu un continut de zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l
– Vinuri dulci – cu zaharuri peste 50 g/l.