Florenta in vin bag-in-box
Pentru iubitorii de vinuri si gurmanzi deopotriva, o vizita la Florenta – capitala regiunii viticole Toscana – este obligatorie.
Regiuni viticole:
Chianti: 24,000 de hectare cu vita-de-vie; 2,900 de producatori.
Chianti Classico: 7,500ha; 901 de producatori.
Chianti Colli Fiorentini: 905ha; 74 de producatori.
Brunello di Montalcino: 2,000ha; 284 de producatori.
Vernaccia di San Gimignano: 1,234ha; 261 de producatori.
Link-uri:
– Sase dintre cele mai bune podgorii
– Unde sa va cazati, sa va faceti cumparaturile, sa mancati si sa va relaxati
Introducere:
Unul dintre cele mai fermecatoare orase din lume, Florenta are toate atuurile pentru a fi un vis decadent de bucate delicioase si vin. Din pacate, realitatea este mai mult un cosmar pentru iubitorii de vin care trebuie sa imparta orasul cu miile de vizitatori veniti in fiecare an si sa ocoleasca terenul minat de capcane turistice. Pentru fiecare pizza, muzeu, galerie de arta, teatru, pod si palat, exista zeci de unitati “autentice, proprietate de familie”, gata sa va incarce de trei ori nota de plata pentru o felie de pizza si un pahar de Chianti rasuflat. Vizitatorii vin si pleaca, crezand ca Florenta nu s-a schimbat si ca vechimea ei se extinde si asupra scenei vinului.
Idei noi
Schimbarea cea mai notabila este legata de modul in care se serveste vinul. Vinul vandut la pahar nu a fost caracteristic Florentei, fiind disponibil, in mod traditional, doar pentru vinurile casei. Barurile cu vin bag-in-box se situeaza in zonele populate de turisti. Aruncand o privire pe lista de vinuri si preturi intelegi foarte repede cine este publicul tinta.
Daca ati ajuns in Toscana pentru vinurile clasice, Fuori Porta este barul ideal pentru a gusta ,la pahar, acele vinuri scumpe care se vand de obicei la sticla. Aici poti gasi si vinuri vechi de la Chianti Classico si Montepulciano – o adevarata desfatare, intr-un moment in care cele mai multe vinuri, sunt consumate, inainte de termenul potrivit. Cei care cauta vinuri din zone mai putin cunoscute precum Montecucco si Cortona, ar trebui sa mearga la Volpi et l’Uva. Ascuns undeva in spatele Ponte Vecchio – este un bar pe care numai un localnic sau iubitor de vinuri foarte determinat il poate gasi – te recompenseaza cu lista de vinuri produse de podgorii mici si selectii de branzeturi si mezeluri. Acesta este un bar unde puteti discuta ore in sir(in italiana sau engleza), cu privire la ceea ce aveti in pahar sau pe lista de vinuri aflata intr-o continua schimbare.
Oricat de adancita in traditie pare Florenta, cand vine vorba de vin si mancare, aceasta saluta atingerea modernismului. Frescobaldi, un mandru producator italian, cu restaurante si baruri simbolizand istoria si cultura sa, a angajat un bucatar japonez pentru a se asigura ca felurile de mancare clasice Florentine, sunt executate cu precizie si delicatete. Enoteca Barrique, un alt restaurant traditional Toscan, prefera o abordare minimalista, inspirita de propriul bucatar japonez. Asigurati-va ca faceti pauze regulate intre mese pentru a admira arhitectura legendara si muzeele care pun acest oras pe harta culturala. Unul dintre curentele cele mai importante si fructoase curente artistice, Renasterea, a venit de la Florenta si poate fi admirat aici prin lucrarile lui Boticelli, Rafael, da Vinci si Michelangelo.
Privelistea catre Duomo(catedrala in stil gotic din inima orasului) de oriunde din Florenta este spectaculoasa, iar cafenelele insiruite in jurul pietei catedralei sunt ideale pentru a se incalzi in splendoarea sa. La final, o vizita la galeria Uffizi e absolut obligatorie, privind picture lui Caravaggio infatisandu-l pe Bacchus este cu siguranta modul ideal de a aduce un omagiu atat artei cat si vinului.