O metoda mai “verde” pentru a va bea vinul?
La Sojourn, un restaurant intunecat, la lumina lumanarilor, pe Upper East Side-ul din New York, doi patroni – un om intr-un tricou negru, polo si o femeie intr-o rochie alba- stau la o masa de langa bar si comanda doua pahare cu vin. In loc de a deschide o sticla, barmanul revine cu doua pahare umplute cu vin dintr-un butoi de lemn care este asezat pe bar.
Butoiul, de la viile DeLoach din Santa Rosa, California, contin aproximativ 10 litri de vin – ceva mai putin decat standardul unei cutii de 12 sticle.
Dar avantajul real consta in cantitatea de energie economisita – si al emisiilor evitate – prin utilizare butoaielor in locul sticlelor.
Potrivit lui Jean-Charles Boisset, presedintele a Boisset Family Estates, al carui portofoliu include DeLoach, metoda de a tine vinul in butoaie reduce amprenta de carbon necesara pentru a produce o sticla de vin cu un factor de 10.
In interiorul butoiului se afla un sac inlocuibil realizat din hartie reciclata, care pastreaza vinul. Atunci cand sacul este plin, acesta cantareste aproape o zecime din greutatea unei cutii de vin cu sticle de sticla, ajutand astfel la economisirea conbustibilului necesar pentru trasportul vinului la magazine si restaurant. Utilizarea butoiului face economii si in randul materiilor prime: sticla, pluta si etichete – si energia necesara pentru a le produce – inutila.
Economiile de energie se traduc si in economii ale costurilor. Butoaiele, de exemplu, sunt mult mai eficiente in a pastra vinul, conform spuselor lui Santon Du Toit, unul din proprietarii Sojourn. Folosind butoiul, domnul Du Toit spune ca economiseste 25%, sau 30$-40$, la aceeasi cantitate a unei cutii cu vin.
Aceste economii pot fi transferate apoi consumatorului. Un pahar de Pinot Noir de la butoiul din Sojourn, costa intre 9 si 11 dolari, spune domnul Du Toit, in timp ce un pahar provenind de la sticla, costa cel putin 16$.
Dar ce gust are?Destul de bun, conform mai multor clienti( si gusturilor nerafinate ale unui reporter).
“Cand oamenii vin si intreaba de butoi, retinerea lor initiala este de inteles”, declara domnul Du Toit. “Dar odata ce l-au gustat sunt surprinsi de calitate. Controlul temperaturii este minunat”.
DeLoach nu este inovatoare doar in materie de ambalaj. Asa cum am mentionat inainte pe Green Inc., mai multe companii exploreaza sticle care au in componenta mai putina sticla.
Intre timp, la Red Truck – Sonoma, o vinarie din California, se distribuie vin in mini-butoaie de plastic, intr-o editie limitata incepand cu primavera trecuta.
Fiecare mini-butoi poate fi reciclat, detine echivalentul a 4 sticle cu vin si reduce greutatea vinului livrat la jumatate, cum afirma Katy Leese, cofondator Red Truck.
Compania a declarant ca se asteapta sa extinda distributia de mini-butoaie cat de curand.
Si compania de vinuri MAS din Cloverdale – California, distribuie vinul la restaurante folosind mini-butoaie din otel inoxidabil, ce au echivalentul a 15-20 de sticle, afirma Andy Woehl, presedintele companiei.