Rusia ar putea restricționa importul de vinuri din UE

Rusia ar putea restricționa importul de vinuri din Uniunea Europeana, aceasta nefiind prima oara când producătorii de vinuri sunt implicați în tensiunile politice dintre cele două părți. La 10 septembrie 2013, Rusia a interzis importul de vinuri moldovenești motivând o așa-zisă “calitate nesatisfăcătoare” a vinului. Embargoul a fost un răspuns politic la intenția și semnarea ulterioară de către Chișinău a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Un purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a declarat că oficialii se vor întâlni pe 20 august pentru a lua în considerare limitarea fluxului de vinuri din UE.

Această mișcare îi succedă petiției formulate de producătorii de vin din Crimeea, care a fost anexată recent de Rusia de la Ucraina, de către Ioannina Pavlenko, președinte al Oficiului din Crimeea al Viei și Vinului.

În iunie, UE a interzis toate importurile din Crimeea, ca o măsură de condamnare a revendicării de către Rusia a teritoriului ucrainian.

Tensiunile politice asupra viitorului Ucrainei au escaladat și mai mult de atunci, ceea ce condus săptămâna trecută, la impunerea de sancțiuni economice din partea UE asupra Rusiei. Oficialii ruși au depistat de atunci probleme de securitate la o varietate de produse alimentare importate din UE.

Conform datelor de la Serviciul de Statistică al Rusiei, importurile reprezintă 39,5% din cota de piață a vinului țării, iar importurile din UE insumează 24,5% din piața.

Franța totalizează aproape o cincime din importul de vinuri al Rusiei, în timp ce Italia și Spania au fiecare aproape 15%.

Leonid Popovici, președintele Uniunii Ruse a Viticultorilor și Vinificatorilor, a declarat că restricțiile asupra importurilor ar fi un “răspuns normal” la sancțiunile UE cu privire la vinurile din Crimeea.

Chiar și restricții asupra importului de vinuri fine, multe dintre ele destinate caselor celor mai bogați oameni din elita rusă, “nu vor fi o mare pierdere” pentru Rusia, a adăugat Popovici. “Volumele acestor vinuri reprezintă doar o mica parte din piață”.

No Comments Yet.

Comenteaza acest articol

Your SEO optimized title