Vinul bulgaresc inregistreaza o crestere a investiilor straine

Un numar de unsprezece noi crame vor fi realizate în Bulgaria de către investitori străini în următorii ani, a dezvăluit agenția oficială a țării pentru viticultură și vinificație.
Potrivit lui Krasimir Koev, director executiv al Agenției Bulgare de Stat pentru Viticultură și Vinificație (EAVW), noile crame vor fi construite mai ales în partea de sud a Bulgariei în orașe ca Melnik, Petrich, Karabunar, Burgas, Harmanli și Beloved, precum și în Rusensky și provincia Shumen.
Koev a subliniat costurile forței de muncă ieftine ca fiind un factor major în interesul tot mai mare al investiții străine în Bulgaria, precum și posibilitatea de a introduce noi soiuri de struguri, care sunt mai rezistente la boli, secetă și cu un randament mai ridicat.
De asemenea, el a adăugat că recolta de struguri din acest an va fi semnificativ mai mică decât recolta anului 2013 din cauza unei veri ploioase. Vinificatoriilor locali le-a fost acordată persmisiunea de a crește conținutul de alcool per ansamblu al producției finale.
Din punct de vedere istoric, mare parte a vinului produs in Bulgaria (până la 50% din producția totală) este distribuit pe piața rusă, o cifră încurajată de decizia guvernului rus de a opri importurile de vin din Republica Moldova, din cauza non-conformității cu standardele sanitar-veterinare ruse.
De la începutul anului 2014, totalul exporturilor de vin din Bulgaria s-au ridicat la 22 milioane litri, aproximativ jumătate fiind furnizate către Rusia.
O cantitate semnificativă de vin din Bulgaria este, de asemenea, exportată în Ucraina. Cu toate acestea, din cauza conflictului militar actual din țară, volumul exportat în acest an este de așteptat să fie semnificativ mai mic decât în anii precedenți.
Potrivit EAVW, consumul total de vin în Bulgaria este estimat la aproximativ 100 de milioane de litri anual, din care aproximativ 5 milioane de litri este importat. Media consumului de vin pe cap de locuitor în Bulgaria este în prezent estimată la 11,2 litri.
Suprafața totală de viță-de-vie cultivată pentru producția comercială, este în prezent de 100.000 de hectare, în timp ce alte 60.000 de hectare sunt deținute de fermieri. Producția totală de vin a țarii este estimată la 10 milioane de hectolitri, cu o recoltă anuală medie de struguri ce a variat între 230,000-250,000 tone.