Vinul rosu aduce beneficii sistemului imunitar

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Texas, Austin au descoperit dovezi ca polifenolul resveratrol din vinul rosu aduce beneficii sistemului imunitar. Mai multe studii anterioare au aratat efectele asupra cresterii in greutate si simptomelor de imbatranire, dar acesta este primul studiu care indica un potential de a spori imunitatea umana, mai ales in relatie cu dietele bogate in grasimi.

O dieta bogata in grasimi afecteaza timusul, organul care pregateste celulele T, ce reglementeaza sistemul imunitar – prevenind timusul sa elibereze oricat de multe celule T ar face in mod normal. Timusul este mai activ in timpul copilariei, iar activitatea sa timpurie determina functionalitatea acestuia pe tot parcursul vietii. “Practic, iti stabilesti capacitatea de lupta impotriva infectiilor din sistemul imunitar de la o varsta frageda”, declara Christopher Jolly, professor asociat Departamentului de Stiinte Nutritionale si coautor al studiului.

Jolly si colegii sai au observat doua grupuri de soareci, un grup avand o dieta bogata in grasimi, iar celalalt o dieta saraca in grasimi. In cadrul fiecarui grup, soarecii au fost subdivizati in cei ce au primit doze mari si doze mici de resveratrol. Subiectii cu doze mari de grasimi au crescut in greutate, iar cei calora li s-a dat resveratrol au aratat o crestere de cellule T si o acumulare de grasimi mai scazuta a timusului , in volume care corespundeau dozei de polifenol primita.
Cu alte cuvinte, “ chiar daca dieta ta nu este cea mai potrivita, exista ceva ce ai putea consuma pentru a compensa efectele negative ale unei diete bogate in grasimi?”, a intrebat Jolly.” Studiul nostru spune ca Da. Este resveratrolul.” Cum este tipic in cercetarea resveratrolului, dozele administrate au fost mult mai mari decat cele care pot fi asimilate prin consumul de vin. Cu toate acestea, Jolly este de parere ca, la doze mici de polifenol-ceea ce s-ar putea ingera de la o portie zilnica de vin rosu, fructe de padure si alune-“s-ar putea vedea unele efecte benefice.”

Consumul moderat de alcool poate lupta impotriva infectiilor

Resveratrolul nu poate fi singurul component al vinului care sa stimuleze sistemul imunitar: Noile studii ale Universitatii de Sanatate si Stiinta din Oregon sustin ca etanolul pur-alcoolul din bauturi- poate imbunatati capacitatea de lupta impotriva infectiilor atunci cand este consumat in mod regulat cu moderatie.
Autorii studiului, publicat in revista Vaccine, au inoculat un grup de maimute cu vaccinul pentru variola, evaluand raspunsurile subiectilor prin masurarea numarului de anticorpi. Apoi au lasat maimutele sa bea: Fiecare maimuta a avut acces la o solutie cu o concetratie de etanol de 4%, putand consuma la discretie. Ca si oamenii, unii au ales sa bea foarte mult. Un grup de control a avut acces numai la apa cu zahar.

Sapte luni mai tarziu, cercetatorii au reinoculat maimutele cu acelasi vaccin. “ Sistemul imunitar are un tip de memorie, daca vede impotriva a ce a fost imunizat, va produce un raspuns de anticorpi,” a declarant Kathy Grant, coautor si profesor in cadrul Universitatii de Sanatate si Stiinta din Oregon. Rezultatele au fost clare: “Consumatorii moderati au produs cei mai multi anticorpi impotriva virusului,” in volume semnificativ mai mari decat au avut aceleasi maimute dupa prima lor expunere. Grupul de control a aratat de asemenea raspunsuri sanatoase; numarul anticorpilor a crescut, desi nu la fel de mult ca al consumatorilor moderati de alcool. Sistemul imunitar al consumatorilor inraiti a raspuns cu mai putini anticorpi.

“Cele mai multe studii anterioare au aratat ca alcoolul suprima sistemul imunitar”, a declarant Grant.“Nu ne-am asteptat sa avem un raspuns mai puternic al consumatorilor moderati in comparatie cu cei ce nu consuma alcool.”

No Comments Yet.

Comenteaza acest articol

Your SEO optimized title