Exporturile vinurilor spaniole sunt în creștere

Vinurile spaniole vor ajunge pe rafturile magazinelor la preturi scăzute, sub £ 3.99 ca urmare a scăderii exporturilor cu 3% în valoare, în ciuda creșterii cu 17% în volume. Producătorii încearcă să scape de vinul anului 2013, înainte de recolta lui 2014, care este la doar câteva luni departare, fapt care a determinat Guvernul spaniol să ia măsuri pentru a ajuta piața să ajungă la un echilibru.

Rezultatul saturării este prețul foarte scăzut al vinurilor spaniole, cu volume de export în creșterea cu 17% însă valoarea lor este în scădere cu 3%.
Creșterea volumelor de export a vinurilor spaniole a fost condusă de o creștere de 30% a vinului vrac, grație unei scăderi de 33,7% a prețului mediu, conform raportului trimestrial al vinului realizat de Rabobank. Însa exporturile către Marea Britanie de vinuri îmbuteliate având denumire de origine controlată, au crescut cu 15% în aceeași periodă.

Stephen Rannekleiv, directorul executiv al diviziei de cercetare si consultare al Rabobank, a declarat celor următoarele: “Spaniolii micșorează într-adevăr prețurile pentru a scăpa de stocuri. În aprilie, prețul mediu al vinului în vrac a scăzut cu 34%, ceea ce a condus la o creștere de 29% în volume. Creșterea de 29% este un început bun, însă este doar începutul. Există încă o mulțime de vin ​​în rezervoare iar recolta 2014 arată foarte bine până acum, din câte am auzit.”

Kevin Wilson, comerciant de vinuri și investitor la Kingsland Wines & Spirits: “Cele mai importante fabrici de vin și cooperative spaniole simt o reală presiune în acest moment, având o mulțime de vin în rezervoare și un an în care se prefigurează a avea o recoltă bogată, vom asista la o scădere a prețurilor de la o zi la alta, mai ales pentru soiurile roșii. Acest lucru este în contrast total cu ceea ce se întâmpla în urmă cu doi ani, când am avut o producție foarte mică, oferta era limitată iar prețurile se dublau peste noapte. Au existat chiar și crame din Spania care au importat vin roșu din Chile ca urmarea recoltei foarte mici. Suntem norocoși că avem o relație foarte strânsă cu partenerii noștri de aprovizionare din Spania avand o abordare pe termen lung în relațiile noastre. Prețurile mici i-ar putea ajuta pe unii comercianți în lupta lor cu magazinele de tip discount de pe piața din Marea Britanie, astfel încât am putea vedea unele oferte de pe raft mai jos £ 3.99 în scurt timp.”

Felix Solís-Yanez, Presedinte si Director Executiv al Felix Solís Avantis, care deține o serie de branduri cunoscute, inclusiv Viña Albali și furnizorul gamei Consigna al lanțului de magazine Asda la prețul de £ 3,50, a declarat că recolta anului 2013 a făcut din Spania “cel mai mare producator de vin din lume, în timp ce în anii anteriori am fost pe locul al doilea sau al treilea în clasamentul mondial”. Se prognozează că stocurile sale vor creste cu 20% față de 2013, odată cu începerea recoltării în luna august 2014. Situația creată l-a determinat pe Ministerul spaniol al Agriculturii să intervină pentru a ajuta la reglementarea pieței, comandând producătorilor de vin să distileze 4 milioane de hectolitri de vin de masă – acest lucru va fi anunțat peste căteva zile. Solís Yanez a declarat că: “Prin această măsură, este de așteptat ca cererea și oferta să fie reglementată.”

Luna trecută Justin Knock MW, consultant în vinuri la Encirc a spus presei că: “Spania are în continuare foarte mult vin în stoc. Mai sunt doar două luni până la recolta următoare și ei încă mai au milioane de litri de vin. Prețurile s-au redus la jumatate in ultimele 12 luni.”

Din aceeasi categorie

No Comments Yet.

Comenteaza acest articol

Your SEO optimized title