Feteasca Alba
Soi romanesc a carui existenta in cultura se pierde adanc in istorie. Este soiul cu cea mai larga raspandire in podgoriile romanesti. Se gaseste in egala masura in podgoria Cotnari (soi de baza din sortimentul traditional), in alte podgorii din Moldova (Odobesti, Cotesti, Panciu, Vaslui, Covurlui), in Muntenia (Dealul Mare, Stefanesti-Arges), in Transilvania (Alba, Tarnave, Sebes, Aiud), in Crisana si Maramures (Diosig, Silvania) si altele. Asigura productii mijlocii, in conditiile in care continutul in zahar depaseste cu usurinta 200 g/l zahar, chiar 220 gIl zahar.
Vinul de Feteasca alba nu este de mare personalitate, este un vin fara o anume aroma de soi, dar este in schimb un vin de aleasa finete, rotund, catifelat, amplu, corpolent. Fermentat cu grija la temperatura scazuta, vinul de Feteasca alba poate dezvolta o interesanta aroma secundara de fermentatie, care pe fondul finetii specifice soiului si a lipsei aromei de soi, poate conferi vinului o savoare cu totul remarcabila. In unele zone, mai ales cele ale dealurilor subcarpatice meridionale vinul de Feteasca alba poate avea o oarecare platitudine imprimata de insuficienta aciditatii totale.
Din punct de vedere tehnologic deficienta se poate evita cu usurinta prin corectia de aciditate practicata la must. Soiul Feteasca alba dispune de o colectie bogata de medalii obtinute in concursurile nationale si internationale. Pacat ca vinurile de Feteasca alba nu s-au impus in comertul international pe masura potentialului calitativ pe care ii are soiul in numeroase areale de cultura!