Merlot
Merlot, vin ales, vin delicat, vin cu fructuozitate. Ca soi, el isi are obarsia tot in Bordeaux (Franta). Alaturi de Cabernet Sauvignon, el a fost adus in Romania tot acum peste 100 de ani, dar raspandirea lui a fost mai redusa decat a soiului Cabernet Sauvignon. Mult mai tarziu, prin anii 60, viticultorimea din Romania a inceput sa se reorienteze, constatand ca soiul Merlot da vinuni adesea egale calitativ cu soiul Cabernet Sauvignon, dar productia sa este dubla (aproximativ 10 t/ha). Ca urmare suprafetele cu Merlot au crescut vertiginos dupa 1965.
Pentru viticultura romaneasca, fenomenul a avut un efect pozitiv in sensul ca au crescut suprafetele cultivate cu soiri rosii de calitate, dar in acelasi timp un efect negativ, pentru ca soiul Merlot a inlocuit in mare parte plantarile de Cabernet Sauvignon, ceea ce n-ar trebui sa ne satisfaca. Pe piata mondiala, vinul de Merlot se bucura de o buna reputatie, situandu-se din acest punct de vedere imediat sub cea a soiului Cabernet Sauvignon. Vinul este mai moale, mai delicat, cu intensitate coloranta si cu aciditate ceva mai scazute decat la Cabernet Sauvignon. Merlot-ul este un vin la fel de personal ca si Cabernet Sauvignon, numai ca are alte caracteristici. Rubiniul Merlot sugereaza olfactiv aroma de zmeura proaspata. Oricum, vinul de Merlot fiind mai putin aspru, poate fi pus in consum mai repede decat Cabernet Sauvignon. Soiul Merlot s-a impus in multe areale viticole si la randul sau, a impus multe areale viticole: Minis, Recas, Dragasani, Samburesti, toata podgoria Dealu Mare, (Valea calurareasca, Urlati, Ceptura, Fantanele, Vadu sapat, Tohani, Sahateni, Bre aza-Naeni, Gura Saratii, Zoresti), Dealurile Ramnicului Sarat si in podgoria Cotesti, la Murfatlar, la Sarica-Niculitel si in podgoriile Galatiului. La modul general se considera ca vinul de Merlot se situeaza calitativ imediat sub cel de Cabernet Sauvignon.
La masa, Merloot-ul ,,merge” servit alaturi de orice friptura, de vaca, de porc si chiar de fazan sau de curcan. Mai bine ca oricare altul, vinul de Merlot se asociaza de minune cu branzeturile servite ,,a la français”, adica la sfarsitul mesei. Si totusi, soiul Merlot are cateva metehne pentru viticuitor, pe care cumplita iarna 1985 le-a scos in evidenta. Soiul Merlot este slab rezistent la ger, astfel incat la amplasarea lui trebuie sa se evite firul vailor, acolo pe unde se scurg curentii reci ai iernii. Soiul Merlot este destul de pretentios la conditiile din timpul infloritului; el este de asemenea mai afectat de seceta decat alte soiuri, astfel incat nu trebuie ,,aruncat” pe coastele insorite ale unor podgorii secetoase. Alesele calitati ale vinului de Merbot ca si marea sa cautare pe piata internationala fac ca Merlot-ul sa aiba o perspectiva certa in viticuitura romaneasca, numai ca amplasarea sa in diferitele arealuri viticole si in cadrul fiecarui areal trebuie facuta cu profesionalism.