Antioxidantul din vinul rosu
Vinul rosu este promovat inca din cele mai vechi timpuri drept un medicament bun pentru organism in general si pentru aparatul cardiovascular in special. Cercetatorii au incercat sa verifice aceasta ipoteza si au pus in evidenta un compus numit resveratrol despre care se crede ca este responsabil de efectele benefice ale vinului rosu.
Resveratrolul este un compus prezent in cantitati mari in coaja strugurilor negrii si un ingredient al multor produse naturiste destinate tratarii unor boli de sange, inima sau ficat.
Aceasta substanta a intrat in atentia cercetatorilor de cativa ani, drept o posibila explicatie a incidentei scazute a bolilor cardiovasculare in randul francezilor, care au diete relativ bogate in grasimi, dar care sunt renumiti pentru consumul ridicat de vin.
Astazi resveratrolul este promovat si considerat de cercetatori un puternic agent antioxidant, anticancerigen si un fitoestrogen.
Sursele de resveratrol:
Desi este prezent si in plante precum eucaliptul, molid, sau alimente ca dudele si alunele, cea mai abundenta sursa naturala de resveratrol o reprezinta strugurii, in special soiurile destinate obtinerii vinului. Substanta se gaseste in radacini, ramuri, seminte, dar mai ales in coaja boabelor care contine 50 – 100 micrograme la gram.
Resveratrolul face parte dintr-o clasa de compusi cu efecte antibiotice, componente a sistemului de aparare a plantei impotriva unor boli, in special a unor infectii fungice. Pentru ca acestea sunt mai frecvente in climatele mai reci, strugurii din aceste regiuni au un continut mai ridicat de resveratrol.
Efectele cardiovasculare:
Numeroase studii au demonstrat ca vinul, in special vinul rosu, poate reduce incidenta bolii coronariene. Fiind un puternic antioxidant, resveratrolul inhiba peroxidarea lipidelor cu densitate joasa (LDL), previne efectul toxic al LDL-ului oxidat si protejeaza celulele.
Se crede ca resveratrolul ofera o protectie antioxidanta mai buna decat vitamina C sau E datorita proprietatilor sale hidrofile si lipofile. Pe de alta parte, resveratrolul este mai putin efiecient decat quercitina sau epicatechina, ce se gasesc de asemenea in vinul rosu. Datorita faptului ca reduce agregarea plachetara acesta substanta previne ateroscleroza si protejeaza aparatul cardiovascular.
Efectele anticancerigene:
Resveratrolul este inca studiat pentru a se stabili cum influenteaza evolutia tumorilor canceroase. Prin efectul sau antioxidant resveratrolul neutralizeaza radicalii liberi ce denatureaza proteinele celulare. In plus, oamenii de stiinta au pus in evidenta efecte anti mutagene ale resveratrolului.
Vinul baut cu moderatie:
Beneficiile asupra sanatatii inimii promovate de consumul de vin rosu sunt promitatoare. S-a constatat ca cei care consuma cantitati moderate de alcool, inclusiv vin rosu, au un risc mai mic de a face boli cardiovasculare.
Totusi medicii nu recomanda consumul de alcool in scopul protectiei cardiovascualare. Alcoolul poate da dependenta iar riscurile consumului exagerat depasesc beneficiile. De aceea doctorii recomanda celor care sunt consumatori de vin rosu sa bea cu moderatie.