Consumul moderat de alcool si sanatatea femeilor

Daca iti place sa bei un pahar de vin noapte de noapte, dar te gandesti de asemenea, ca nu e cel mai potrivita alegere pentru sanatatea ta, poti rasufla usurat. Potrivit unui nou studiu, un pahar pe zi poate fi motivul pentru starea generala de sanatate mai buna, a femeilor, pe masura ce imbatranesc.

Cercetatorii de la Harvard School of Public Health au analizat 14 000 de raspunsuri la studiul Nurses Health – unul dintre cele mai mari studii in curs de desfasurare, legat de sanatatea femeilor in Statele Unite.

S-a descoperit ca femeile ce au raportat consumul unei singure bauturi alcoolice pe zi , la varsta de 58 de ani, au avut cu douazeci la suta mai multe sanse de “successful aging” fata de cele care nu au consumat alcool.
Cercetatorii au definit “successful aging” atingerea varstei de 70 de ani cu o functie cognitiva buna, fara boli cronice majore, fara limitari de ordin fizic si o stare mintala buna.

“Daca te concetrezi doar pe un singur aspect al sanatatii, este foarte inselator”, spune Dr. Qi Sun, un cercetator al Departamentului de Nutritie al Harvard School of Public Health si principal autor al studiului. “Ceea ce analizam este foare cuprinzator. Pentru femeile care consuma o bautura pe zi – echivalentul unei cutii de bere, shot cu lighior ori un pahar cu vin – inseamna o mai mare sansa de a atinge “successful aging”, ceea ce inseamna mai multe aspect ale sanatatii”.

Noul studiu a constatat de asemenea, ca numarul de zile ale saptamanii in care femeile beau, conteaza.

Legatura dintre consumul de alcool si o stare de sanatate buna a fost si mai pronuntat la femeile care consumau mai des – unele consumau alcool cinci zile pe saptamana, fata de altele care consumau doar de cateva ori. Sun afirma ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a-si da seama exact de ce, desi suspecteaza faptul ca atunci cand se consuma cateva bauturi stand pe scaun, impiedica abilitatea organismului de a procesa alcoolul.”
Noul studiu de la Harvard, publicat in jurnalul Plos Medicine, nu este primul care leaga consumul moderat de o sanatate mai buna.

Conform lui Sun si celorlalti autori, investigatiile “experimentale” inititale au aratat ca un consum moderat de alcool este legat de o scadere a riscurilor de imbolnavire care survin imbatranirii, incluzand infarctul, diabetul sau bolile coronariene. Alcoolul poate ajuta corpul sa scada inflamatiile si sa minimizeze sensibilitatea insulinei. Asa cum arata si Mayo Clinic, vinul rosu a fost laudat mai ales pentru proprietetile sale de a creste nivelul colesterolul sanatos.

Dar consumul regulat de alcool a fost de asemenea legat de o serie de probleme medicale – mai ales la femei. Conform American Cancer Society, femeile care consuma alcool intre doua si cinci pahare pe zi, prezinta un risc cu cincizeci la suta mai mare de aparitie a cancerului la san, fata de cele care nu consuma. Iar femeile care consuma un pahar pe zi au un risc foarte scazut.

“Am inteles de mult timp faptul ca un consum moderat de alcool aduce riscuri si beneficii”, spune Dr. Deidra Roach, cercetator la  National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, care recomanda femeilor sa nu consume mai mult de un pahar pe zi, sapte pahare pe saptamana, sau trei pahare la un eveniment – in special deorece un consum mai ridicat poate duce la o dependenta fata de alcool.

Roach a recunoscut ca rezultatele diferite cu privire la modul in care alcool poate avea un impact asupra sanatatii femeilor poate fi “confuz”, mai ales atunci cand intr-o saptamana apare un articol afirmand ca alcoolul dauneaza corpului tau, iar sapatamana viitoare, gasesti in altul ca este benefic.

“De aceea, decizia de a consuma sau nu trebuie sa fie una constienta. Nu este sanatos sa urmezi curentul,” a continuat ea, explicand ca posibilele riscuri variaza in functie de o multime de factori, inclusiv mostenirea genetica, expunerea la si toleranta fata de stres,(oamenii beau pentru a face fata) profilul general de sanatate mentala si fizica.

Atunci asta inseamna ca femeile care nu consuma alcool dar vor sa imbatraneasca frumos, trebuie sa alerge catre cea mai apropiata vinarie?

“Nu, niciodata!” afirma Sun. ”Femeilor ce nu consuma alcool, nu le-am recomanda niciodata ca ele sa inceapa sa bea pentru a-si imbunatati starea de sanatate. Insa, femeilor care doresc sa consume intr-un mod moderat, pe tot parcul vietii lor, le spunem ca nu este necesar sa renunte.”

Din aceeasi categorie

No Comments Yet.

Comenteaza acest articol

Your SEO optimized title