Cum se fac dopurile din pluta?

Totul incepe in padure. Stejarii de pluta sunt recoltati la fiecare noua ani, dupa ce ajung la maturitate. Recoltatul nu dauneaza copacului, coaja de pluta crescand la loc. Cele mai multe paduri de pluta sunt in Portugalia si Spania.

Anul de recoltare este marcat pe trunchi, astfel incat sa nu fie recoltat la momentul nepotrivit. Pluta este un izolator foarte bun, si da acestor stejari o sansa de a suprevietui incendiilor de padure care au loc ocazional in verile toride Mediteraneene.

Placile de pluta recoltate sunt depozitate inainte de prelucrare. Companiile care produc pluta de calitate, stocheaza pluta pe beton mai degraba decat pe pamant, reducand astfel riscul de contaminare.
Bucatile de pluta subtiri nu vor fi folosite in producerea de pluta naturala de inalta calitate. Dar acum exista, de asemenea, dopuri tehnice, alcatuite din bucati mici de pluta fuzionate, ceea ce inseamna ca o mai mare parte din coaja de pluta este potrivita pentru producerea de dopuri pentru sticlele de vin.

Inainte de prelucrare, scandurile de pluta sunt puse pe paleti. Apoi, ele sunt gata pentru prima etapa din procesul de fabricatie: fierberea. Scandurile sunt fierte pentru a se inmuia, si, de asemenea, pentru a le curata. In trecut erau fierte in gropi noroioase , fara ca apa sa fie schimbata des. Acum, pentru a se evita contaminarea incrucisata, apa este curatata, filtrata si schimbata in mod regulat, volatilele fiind scoase in mod continuu.

Apoi scandurile sunt clasificate, iar apoi taiate in bucati mici, cu care se poate lucra. Unele vor fi folosite pentru dopurile naturale, iar altele pentru dopuri tehnice. Lucratorii prelucreaza de mana dopurile de pluta, din scanduri: aceastea vor fi dopurile de cea mai inalta calitate. Restul sunt facute de masini. Este un proces ce necesita migala: daca faci o greseala,fie nu sunt suficient de bune, fie trebuiesc aruncate. Ramasitele pot fi reciclate, granulate iar apoi lipite cu adeziv pentru a forma pluta aglomerata.

Dopurile sunt sortate optic: aerul comprimat este folosit pentru a trimite dopurile in cosul cu dopuri corecte. Apoi dopurile sunt sortate cu ochiul liber. O atentie deosebita se acorda sortarii dopurilor de calitate superioara. Aceste dopuri vor costa foarte mult: peste un euro pe bucata

Din aceeasi categorie

No Comments Yet.

Comenteaza acest articol

Your SEO optimized title