Italia, cea mai mică productie de struguri din ultimii 50 de ani
După o vară nefavorabilă Italia și-ar putea pierde titlul de cel mai mare producător de vinuri din lume.
Recolta anului 2014 a Italiei va fi cea mai mică din anul 1950 și până acum, ceea ce va determina pierderea statutului de cel mai mare producător de vinuri din lume, ca volum, în fața Franței, a declarat marți organizația fermierilor italieni.
Producția totală este estimată la 41 de milioane de hectolitri, conform Confederației Naționale a Producătorilor Coldiretti – o scădere cu aproape 15 la sută față de toamna anului trecut, pusă pe seama condițiilor meteorologice nefavorabile precum și prevalența unor boli care afectează recoltele de struguri.
Unele dintre zonele cele mai afectate au fost cele din partea de sud. Scăderi ale producției de circa 30 la suta sunt de așteptat în Sicilia și Puglia, regiunile cele mai afectate de ceea ce a fost o vară neobișnuit de umedă și relativ rece, în multe părți ale țării. Precipitațiile medii în întreaga țară din luna iulie a fost cu 73 la suta mai mari decat media, fapt care a condus la o reducere semnificativă a cheltuielile turistice și a diminuat potențialul strugurilor pentru vin.
Franța va depăși cu ușurință Italia, cu o producție prognozată la peste 1,2 miliarde de litri, potrivit Ministerului Agriculturii din Franța, deși cifrele definitive nu vor fi disponibile până la terminarea recoltării în octombrie.
Unele regiuni din centrul Italiei vor vedea o creștere modestă a cantității de struguri recoltați, în timp ce în partea de nord a țării producția va fi sub cea a anului trecut.
Confederația Națională a Producătorilor “Coldiretti” a afirmat că în cazul în care condițiile meteorologice de toamnă vor fi bune, recolta s-ar putea îmbunătăți puțin. Recoltarea în acest an va începe mai târziu decât de obicei din cauza vremii nefavorabile și va continua până la sfârșitul lunii octombrie sau, în unele părți ale țării, la începutul lunii noiembrie. Doar aproximativ 20 la sută din struguri au fost culeși până acum, afirmă Coldiretti.
O mare parte a Italiei, în special partea de nord, a fost lovită de furtuni puternice, inundații și vreme neobișnuit de rece, multe ziare afirmând că “aceasta a fost în vara care nu a fost”.
Numărul italienilor care lucrează în sectorul vitivinicol este estimat la 1,25 milioane, de la viticultori și lucrători agricoli care au grijă de moșii, la fabricile de sticlă care produc sticle și companiile care transportă vinul.
Industria vinului este o componentă esențială a economiei, în special într-o perioadă de stagnare. Rata de creștere de creștere economică a Italiei în acest an va fi aproape de zero, a afirmat primul-ministru Matteo Renzi, care a venit la putere în februarie cu promisiunile de a reduce birocrația, îmbunătăți competitivitatea și reducerea nivelului cronic al șomajului în rândul tinerilor.