Cum trebuie sa fie paharul de vin
Paharul de vin nu poate fi conceput ca un simplu vas, el find un univers de conservare si exprimare a gusturilor si arome lor unui vin.
Dezvoltarea industriei sticlariei si a cristalurilor in secolul al saptesprezecelea naste o mare diversitate de forme si formule decorative.
Era perioada cand frumusetea vasului de sticla depasea ideea de functionalitate, mesterii sticlari intrecandu-se in im podobirea pocalelor de sticla sau cristal. Aceasta abordare avea insa un inconvenient major – vinul era ascuns privirii de prea multele „zorzoane” decorative. Despre etalarea aromelor subtile sau a gusturilor profunde nici vorba.
Descoperirea paharelor „speciale” pe care le folosim in degustarea specializata sau pur si simplu la bucuria in talnirii cu un vin bun apare mult mai tarziu si se datoreaza unei simple observatii. Se constata ca acelasi vin capata valente diferite cand este degustat din pahare de forme diferite.
Astfel apar paharele de diferite marimi, paharele pentru vinurile albe, vinurile rosii, vinurile aromate… Specialisti, fie ei sticlari, designeri, enologi sau somelieri, vrand parca sa complice mai mult lucrurile, creeaza pahare cat mai specializate. Aparitia paharelor dedicate fiecarui soi mare definit in tratatele de ampelografie creeaza o adevarata revolutie in materie de gusturi si arome.
Lucrurile nu se opresc aici si inovatorii din acest domeniu realizeaza ca mecanismul de analiza senzoriala apartine omului, adaptand forma paharului si dupa anatomia corpului uman. Se constata cat de importanta este deschiderea paharului in aprecierea moleculelor volatilizate din vin si respectiv directionarea fluxului de lichid cand este in gurgitat.
Astazi, producatorii de renume se straduiesc sa-si particula ri zeze brand-ul prin comandarea de pahare special create pentru vinul lor.
Daca acum mii de ani se foloseau pocalele din plumb care s-au dovedit atat de toxice pentru civilizatia antica, azi s-au impus paharele din sticla, cristal si, mai nou, paharele din cristale de cuart care, pe langa rezistenta, genereaza si campuri de energii pozitive. Poate fi doar marketing si vom lasa viitorul sa se preocupe de aceste enigme.
Paharele pentru vinul alb au forme variate si volum diferit.
Paharul de spumant tip “flute” este in alt si in gust, pentru a pune in evidenta perlajul si aromele fine.
Sauvignon Blanc sau Riesling se exprima bine in paharele a caror forma este tip lalea, cu deschiderea nu foarte mare.
Pentru Chardonnay este necesar un pahar cu balo najul mai mare, valorizand astfel aromele complexe ale acestui soi.
Paharele de vin alb sunt mai mici decat paharele de vin rosu, deoarece un vin alb chiar daca este servit la temperatura ideala, odata ajuns in pahar, in cepe sa se in calzeasca.
Pentru vinurile rose se recomanda atat paharele de vin alb cat si cele pentru vinuri rosii, pastrand proportiile pentru a nu denatura tempera tura de servire.
Vinul rosu se serveste in pahare ce au de obicei cupa mai rotunjita si plina, care permite o oxigenare rapida si totodata „eliberarea aromelor”. Mai cunoscute sunt doua tipuri de pahare de vin rosu:
Paharul tip Bordeaux, in forma de lalea, cu balonajul mare si o deschidere medie. Forma acestui pahar destinat in special asamblajelor complexe permite o buna directionare a aromelor si respectiv a lichidului divin. (foto 4)
Paharul tip Burgundy are forma mai rotunjita si pune in valoare aromele mai delicate si mai subtile, permitand o buna oxigenare. (foto 5)
Exista si pahare speciale de vin fara picior, destinate conditiilor neprielnice de ser vire, de exemplu atunci cand suntem pe mare si tangajul iahtului pune in pericol echilibrul lor. Un adevarat lux, nu-i asa?
De retinut
Un pahar de vin standard are o talpa de sprijin, un picior, corpul – asemanator unei lalele si deschiderea superioara – gura paharului. Este bine de stiut ca paharele pentru vin se tin de picior pe timpul folosirii, aceasta fiind si ratiunea formei lor – pentru a nu atinge cupa, alterand astfel temperatura optima de servire.